Tegemoetkoming voor mensen met een stoma of incontinentie in de provincie Antwerpen
Mensen met een stoma of met incontinentie hebben in bepaalde steden en gemeenten in Vlaanderen recht op een tegemoetkoming voor hun afval. Dit recht is afhankelijk van het heersende stads- of gemeentebestuur en de aanvraag moet steeds gebeuren met een medisch attest als bewijs.
Het Vlaamse Gewest is opgedeeld in
- 5 provincies (Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen)
- 300 steden en gemeenten.
Op 1 januari 2025 zullen 28 Vlaamse gemeenten fuseren. Na die fusies blijven er nog 287 steden en gemeenten over.
PROVINCIE ANTWERPEN
Provincie Antwerpen
Provincie Antwerpen telt 69 steden en gemeenten. De hoofdplaats van de provincie is Antwerpen.
Op 1 januari 2025 zullen stad Antwerpen en gemeente Borsbeek fuseren. Gemeente Zwijndrecht zal fuseren met de gemeenten Beveren en Kruibeke in de provincie Oost-Vlaanderen.
-
JAWij hebben binnen onze reglementen een reglement voor tussenkomst in onkosten voor personen met een “blijvende incontinentie” , afhankelijk van hun inkomen ( gebaseerd op bedrag leefloon ) en met attest van uroloog /VAPH en thuiswonend dus niet verblijvend in een voorziening . Vermits onze gemeente met “diftar” systeem werkt en niet met zakken gaat het om een bedrag van 18 €/jaar om tegemoet te komen aan mogelijke hogere kost van restafval
-
NEEWe moeten u jammer genoeg teleurstellen, de stad Antwerpen voorziet geen financiële tegemoetkoming voor mensen met een stoma of incontinentie
-
JA
Toelage Diftar omwille van medische redenen
Het lokaal bestuur voorziet een toelage van 42 euro per jaar voor personen die om medische redenen een grotere afvalproductie hebben. Deze toelage moet aangevraagd worden met een medisch attest.
Eens de toelage aangevraagd is, wordt die nadien automatisch jaarlijks toegekend als blijkt dat de rechthebbende nog in Arendonk woont.
-
NEE
-
JADe gemeente kent een tegemoetkoming in de afvalkosten toe van 35 euro voor personen (gezinsleden) die lijden aan incontinentie, een stoma hebben of aan thuisdialyse doen.
-
JA
In de gemeente Beerse worden er verschillende diftartoelages toegekend. Er is een toelage van 20 euro voorzien, die met het diftarsaldo worden verrekend. Had je bijvoorbeeld nog maar een tegoed van 20 euro op je diftarrekening staan dan wordt dat verhoogd naar 40 euro als je recht hebt op een toelage.
- mensen die om medische redenen meer afval hebben (door incontinentie, stomagebruik, nierdialyse) en daarom van een toelage kunnen genieten, gebruiken daarvoor het aanvraagformulier met medisch attest dat je onderaan kan downloaden. Het bovenste gedeelte van het formulier vul je als aanvrager zelf in, het onderste laat je invullen door de arts. Als die bevestigt dat de medische aandoening van blijvende aard is, hoef je niet langer elk jaar een nieuw attest in te dienen.
Aanvraagformulieren en attesten moeten bezorgd worden aan de dienst burgerzaken op het gemeentehuis, voor 31 maart.Aanvragen die nadien worden binnengebracht, kunnen pas in aanmerking genomen worden bij de betoelagingsronde van het volgende dienstjaar.
https://www.beerse.be/product.aspx?id=1251
-
JAOm tussen te komen in de extra kost voor het verwijderen van afval, voorziet het gemeentebestuur een toelage van 24 euro voor personen met een medische reden (incontinentie, stomapatiënten, nierdialyse thuis, mucoviscidosepatiënten, ...) en voor onthaalouders of erkende opvanggezinnen.
-
NEE
Voor wat tussenkomst in materiaal betreft;
Vanuit het OCMW is er geen specifieke steunmaatregel voor mensen met stoma of incontinentiemateriaal.
Echter, wanneer een persoon financiële moeilijkheden heeft, kan a.d.h.v. een financieel/sociaal onderzoek onderzocht worden of het OCMW kan tussenkomen in bepaalde kosten of dergelijke.In ons nieuwe reglement betreft vuilzakken zijn nu ook mensen met incontinentie of stoma toegevoegd, wat maakt dat als zij een recht op vuilzakken vanuit het OCMW openen er extra vuilzakken worden uitgedeeld. Uiteraard moeten zij voldoen aan de voorwaarden die het reglement voorschrijft.
-
JADe subsidie bedraagt € 25 per jaar.
-
?
-
JA
Voor de toelage komen in aanmerking, personen die om medische redenen extra afval veroorzaken:
-
Personen met chronische incontinentie, die eveneens houder zijn van een attest en/of begunstigde zijn van een tegemoetkoming:
-
Katzschaal thuisverpleging met score 3 of 4 voor het criterium incontinentie en toiletbezoek.
-
Tegemoetkoming incontinentie VAPH.
-
Attest ziekenfonds onbehandelbare incontinentie.
-
Attest ziekenfonds incontinentieforfait voor zwaar zorgbehoevende.
-
Erkenning van handicap met score 3 of meer voor persoonlijke hygiëne van FOD Sociale Zekerheid
-
-
Personen met een stoma
-
Personen die thuisdialyse toepassen
-
Personen met een huidaandoening met blaarvorming en loskomende opperhuid of een andere huidaandoening die overmatig gebruik van verzorgingsmateriaal tot gevolg heeft
Gratis huisvuilzakken per gezin om medische redenen - Bornem
-
-
NEE
-
NEE
-
JA
Personen die omwille van medische redenen (zoals incontinentie, nierdialyse, …) ongewild een grotere afvalproductie hebben, ontvangen een toelage van 30 euro. Voor het bekomen van deze toelage, vult u onderstaande aanvraag in en bezorgt u de aanvraag samen met het medisch attest aan de gemeente Dessel, financiële dienst, Hannekestraat 1 te 2480 Dessel vóór 31 december.
Premie DIFTAR - Gemeente Dessel
-
JA
Alle Duffelse gezinnen betalen jaarlijks een vaste bijdrage voor afvalbeheer. Deze afvalbelasting bedraagt 49 euro.
Personen die meer afval hebben om medische redenen kunnen echter aanspraak maken op een toelage van 24 euro. Lokaal bestuur Duffel schrijft dit bedrag over op jouw DIFTAR-provisierekening.
Deze toelage is combineerbaar met het automatische recht op de sociale correctie en de andere kortingen (alleenwonenden en éénoudergezinnen en gezinnen met kinderen ten laste) op de vaste afvalbelasting.
Voor wie?
Personen die extra afval hebben omwille van incontinentie, huidziekten of een andere ziekte kunnen een aanvraag indienen voor deze toelage. Ook mensen die gebruik maken van nierdialyse aan huis of leven met een permanente stoma hebben recht op deze tegemoetkoming.
-
NEE
-
JAPatiënten met incontinentie en/of stoma, op afgifte van het ingevulde aanvraagformulier gratis afvalzakken, hebben recht op 2 rollen van 30 liter voor restafval per jaar, volgens het belastingsreglement.
-
JA
- 24 euro voor personen ingeschreven in Heist-op-den-Berg die lijden aan incontinentie en voldoen aan een van de voorwaarden vermeld op het aanvraagformulier, bevestigd door een arts
- 12 euro voor personen ingeschreven in Heist-op-den-Berg met een medische reden (bv. nierdialyse aan huis, stomapatiënten), na voorlegging van een medisch attest
- Diftar-toelage - Heist-op-den-Berg
-
JA
Bent u stomapatiënt? Gebruikt u verzorgingsmateriaal? Of heeft u een andere medische reden (nierdialyse, een huidziekte met blaarvorming en loslating opperhuid, …) die extra afval veroorzaakt? Dan heeft u mogelijk recht op een bijdrage van maximaal 20 euro per jaar. Hiervoor laat u een formulier invullen bij uw dokter.
U kunt het aanvraagformulier afhalen aan het stadsloket in het administratief centrum, Augustijnenlaan, dienstencentrum Convent2, dienstencentrum het Pomphuis of hieronder downloaden.oet ingediend worden tussen 1 januari en 30 juni van het toelagejaar. Aanvragen die na 30 juni worden ingediend worden behandeld in het volgende toelagejaar.
-
JA
Inwoners met medische problemen zoals nierdialyse- of , stomapatiënten, mensen met incontinentie of andere problemen die heel wat extra afval veroorzaken, hebben recht op de sociale correctie op hun diftarfactuur.
De toelage heeft de waarde van 150 kg restafval. Met het huidige tarief betekent dit een jaarlijkse verhoging van het diftarsaldo met 39 euro.
Sociale correctie op je afvalfactuur bij medische problemen - Gemeente Herenthout
-
JA
De gemeente keert een toelage uit aan de referentiepersoon van het gezin waarvan één of meerdere gezinsleden geconfronteerd worden met een tijdelijke of permanente verhoging van hun hoeveelheid restafval.
- Jaarlijkse toelage van maximaal 54 euro aan personen, ingeschreven in het bevolkingsregister in de gemeente, om een medische reden (incontinentie, nierdialyse, stomapatiënt, mucoviscidosepatiënt, huidziekte met blaarvorming en loslating opperhuid,...).
-
JAInwoners van stad Hoogstraten die omwille van bepaalde redenen meer afval hebben, kunnen een premie krijgen van het stadsbestuur.
-
JA
Diftar-toelage met doktersattest
Met deze toelage wil het lokaal bestuur Hove mensen met een beperkt inkomen en met een medische aandoening die veel afval geeft financieel ondersteunen.
Er dient aan alle volgende voorwaarden te worden voldaan:
- Er is recht op verhoogde tegemoetkoming van de ziekteverzekering voor de aanvrager
- Er is een medisch probleem:
? Of lijden aan incontinentie
? Of een stoma hebben
? Of thuisdialyse toepassen
Bewijs
- Attest samenstelling van gezin
- Attest mutualiteit of kleefbriefje mutualiteit
- Doktersattest
Bedrag
50 euro per jaar per aanvragerSociale toelage diftar (ophaling restafval en gft+) - Gemeente Hove
-
JA
In onze gemeente kunnen personen die omwille van medische en onder bepaalde voorwaarden een rol gratis vuilzakken bekomen en een financiële tegemoetkoming:
Alle informatie kan je terugvinden op onderstaande link.
https://www.kontich.be/jaarlijkse-toelagen -
JA
Voor de Financiële tegemoetkoming incontinentie geven wij een jaarlijkse subsidie van 50 euro.
Er is een jaarlijkse tegemoetkoming voorzien van 50 euro voor burgers met incontinentieproblemen, nierdialyse thuis, sonde-voeding en stomapatiënten. Om in aanmerking te komen moeten ze jaarlijks een medisch attest aanleveren bij het onthaal van het gemeentehuis. Het medisch attest voorziet men van een klever van je ziekenfonds
-
?
-
JA
Je kan jaarlijks gratis 3 rollen grote huisvuilzakken of 6 rollen kleine huisvuilzakken aanvragen of een toelage van 75 euro op het gebruik van een afvalcontainer aanvragen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
- op 1 januari van het jaar in Mechelen gedomicilieerd zijn;
- aan chronische incontinentie lijden, aan nierdialyse doen of stomapatiënt zijn;
- thuis wonen en niet verblijven in een instelling, rust- of verzorgingstehuis of deel uitmaken van een woon-leef gemeenschap
-
JAPremie van 75 euro ter compensatie van de verhoogde afvalfactuur.
-
NEE
-
JA
· Bij incontinentieproblemen kunnen burgers jaarlijks 1 x 20 huisvuilzakken verkrijgen.
o https://www.niel.be/gratis-restafvalzakken (dit wordt bekeken in de brede zin, dus zeker ook geldig voor stomapatiënten)
o Procedure: mits afspraak bij welzijnsloket (welzijnsconsulente), voorlegging medisch attest + EID medisch attest begunstigde (+ EID van diegene die ze komt ophalen)
Via internetafspraak https://afspraak.niel.be/product=82, via onthaal (03/451.11.10) of via welzijnsconsulente Daisy Berben (welzijn@niel.be of 03/451.11.45)
-
NEE
-
NEE
-
NEE
-
NEE
-
NEE
-
NEE

Tags
Meer artikels
- campagne stomavriendelijke toiletten
- korte vragenlijst (CDLH) en een webinar vanuit EbpracticeNet: “Evidence-Based Practice: waar en hoe betrouwbare informatie vinden?”.
- Opleiding stoma-, fistel- en incontinentiezorg stomavlas
- AZ Sint-Lucas in Gent heeft als eerste ziekenhuis in Vlaanderen aangepaste toiletten voor stomapatiënten
- Welkom Anneleen als nieuw bestuurslid